1/06/2017 | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

1 Ιουνίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τα δικαιώματα των παιδιών είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους, ένα θέμα που καθημερινά πρέπει να μας προβληματίζει και ως ενήλικες, αλλά και ως ειδικούς ψυχικής υγείας. Η σημερινή ημέρα, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τον Dr. Charles Leonard (1856) ως η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αποτελεί μια ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό αναφορικά με τα δικαιώματα που έχει το κάθε παιδί, ανεξαρτήτου αναγκών, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), όλοι οι άνθρωποι καλούνται να υπακούσουν στον ίδιο νόμο, που καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων που οφείλουν να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά, όπου και να βρίσκονται. Στην Κύπρο υπάρχει ο ανεξάρτητος θεσμός του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, o οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και του οποίου οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις ορίζονται με τη νομοθεσία. Για την Κύπρο από το 2008 έχει διοριστεί η κ. Λήδα Κουρσουμπά. Αποστολή της Επιτρόπου είναι η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και ο ρόλος της είναι να εκπροσωπεί τα παιδιά και το συμφέρον τους σε όλα τα επίπεδα και ειδικά εκεί που οι απόψεις των παιδιών δεν μπορούν να ακουστούν.

Το κάθε παιδί, έχει δικαίωμα στο να έχει το δικό του όνομα και να ζει με μια οικογένεια που νοιάζεται για αυτό, που το προστατεύει, το στηρίζει σε κάθε του ανάγκη και με προσοχή ακούει και αφουγκράζεται τις σκέψεις του. Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους φίλους του, τα ενδιαφέροντά του, να αναπτύξει τα ταλέντα του. Δικαιούται να ενημερώνεται και με ασφάλεια να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, να μορφώνεται, να ζει μια ποιοτική ζωή σε υγιές περιβάλλον. Κανένα παιδί δεν πρέπει να δέχεται εκμετάλλευση και κακή μεταχείριση και στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, έχει δικαίωμα σε νομική υποστήριξη. Όλα τα παιδιά επίσης, έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, στο γέλιο, στη ζωγραφιά, στη ξεκούραση, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να υπάρχουν άτομα γύρω τους που να παλεύουν για αυτά. Όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν δικαίωμα να είναι παιδιά, χωρίς να επωμίζονται ευθύνες και ρόλους που δεν τους αναλογούν, έγνοιες και άγχη που δεν αρμόζουν για την ηλικία τους. Έχουν δικαίωμα να τρέξουν, να φωνάξουν, να γκρινιάξουν, να συμπεριφερθούν με παρόρμηση, έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιες συμπεριφορές είναι «σωστές» και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να τις μάθουν μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση των συμπεριφορών των μεγαλύτερων.

Μα πάνω απ΄ όλα, έχουν δικαίωμα μια αγκαλιά που θα τους χαρίσει ασφάλεια, θαλπωρή, αγάπη. Και μια φωνή, που θα τα βεβαιώσει πως δεν είναι μόνα, πως ποτέ δεν θα είναι μόνα, πως πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα αγαπά, θα τα στηρίζει και θα τα βοηθά να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν!

Σήμερα, μητέρα, πατέρα, αδελφή, αδελφέ, παππού, γιαγιά, όποιος και να είσαι, ότι ρόλο και να έχεις απέναντι στο παιδί που βρίσκεται δίπλα σου, φόρεσε το πιο αληθινό σου χαμόγελο και δώσε του την πιο ζεστή σου αγκαλιά, γίνε η φωνή του, πάλεψε για τα δικαιώματα του, ύψωσε τη φωνή σου εκεί που δεν μπορεί να μιλήσει, μην αφήσεις να γίνουν διακρίσεις, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις.

Ιφιγένεια Στυλιανού, MBPsS, 

Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος 

Μέλος Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.