Σημαντικά Σημεία:

Μάιος 2006 Εκλογή του πρώτου Συμβουλίου της Επιτροπής

Οκτώβριος 2006 Συμμετοχή της επιτροπής στην πρώτη μικτή συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των Εθνικών Αντιπροσώπων της EFPSA στην Αθήνα, Ελλάδα.

6-13 Μαΐου 2007 Συμμετοχή της επιτροπής στο 21o ετήσιο συνέδριο της EFPSA «Working together – People, Body & Mind» στο Turku της Φιλανδίας. Εισδοχή της επιτροπής ως πλήρες μέλος στην EFPSA. Από τότε η επιτροπή συμμετέχει με μια ομάδα φοιτητών σε όλα τα συνέδρια της EFPSA.

30 Μαΐου 2007: 1ο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας Κύπρου: «Η ψυχολογική έρευνα στην Κύπρο: το έργο των φοιτητών»

5-6 Σεπτεμβρίου 2008: 2οΣυνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας Κύπρου «The beauty and the Psycho».

Μάιος 2010: Για πρώτη φορά, εκπρόσωπος της επιτροπής συμμετέχει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EFPSA αφού ο μέχρι τότε Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου επιλέγεται για την θέση του Junior Webmaster.

Μάιος 2012: Για πρώτη φορά, φοιτητής από την Κύπρο εντάσσεται στην ομάδα του Διοικητικού Συμβουλίου της EFPSA, αναλαμβάνοντας τη θέση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.

Η Επιτροπή Φοιτητών Ψυχολογίας ξεκίνησε σε ένα τυπικό καφέ με την παρέα. Την τότε παρέα. Του πρώτου μας πτυχίου. Τους συμφοιτητές. Όλοι στο 3ο έτος. Δηλαδή χρόοοονια πριν. Κάπου στο 2005.

Δύο-τρία άτομα από την παρέα είχαν λάβει ένα email από τον τότε Country Coach της EFPSA.

Country Coach;

EFPSA;

Άγνωστες λέξεις για όλους μας. Μάθαμε, λοιπόν, τότε πως οι συμφοιτητές μας στην Ευρώπη είχαν δημιουργήσει μια οργάνωση με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι φοιτητές ψυχολογίας από διάφορες χώρες της Ευρώπης, την EFPSA (European Federation of Psychology Students Associations) και ήθελαν να καλέσουν σ’ αυτή την ομάδα και τους Κύπριους φοιτητές.

Ο ενθουσιασμός στην παρέα μεγάλος.

Μόνο που για να γίνει η Κύπρος μέλος αυτής της ομάδας έπρεπε να έχει τη δική της οργάνωση, ένα σύνδεσμο φοιτητών σε εθνικό επίπεδο κι όχι πανεπιστημιακό, κάτι που φυσικά δεν υπήρχε τότε.

Και είπαμε: «Γιατί όχι; Γιατί να μην το ξεκινήσουμε εμείς;».

Ήταν μια καλή ευκαιρία να οργανωθούμε  μεταξύ μας, αλλά και να γνωρίσουμε άλλους φοιτητές από άλλες χώρες.

Και η παρέα σιγά σιγά ξεκίνησε.

Πρώτο βήμα. Η επικοινωνία με τους επαγγελματίες ψυχολόγους, με το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου. Οι επαγγελματίες χάρηκαν με την πρωτοβουλία της ομάδας, τόσο που πρότειναν η οργάνωση των φοιτητών να μην γίνει ανεξάρτητα, αλλά ως μια υπο-επιτροπή του δικού τους οργανωμένου συνόλου.

Και κάπως έτσι γίναμε η Επιτροπή Φοιτητών Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου.

Δεύτερο βήμα. Η γνωστοποίηση της ιδέας για την Επιτροπή και στους υπόλοιπους φοιτητές ψυχολογίας.

Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν δύο παρουσιάσεις της ιδέας μας και της EFPSA στους φοιτητές του Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ξεχωριστές συναντήσεις με φοιτητές του τότε Cyprus College (το σημερινό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και του τότε Intercollege (σημερινό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Το Μάιο του 2006 έγιναν οι πρώτες εκλογές και συστάθηκε επίσημα το Συμβούλιο της Επιτροπής. Σε αυτή την πρώτη χρόνια, όπως και στις επόμενες δύο που ακολούθησαν, μέλη της Επιτροπής ήταν μόνο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το Συμβούλιο συνέχισε να έχει άτυπη επικοινωνία για ενημέρωση με φοιτητές των κολλεγίων, που είχαν το ρόλο του παρατηρητή (λόγω μη αναγνώρισης των προγραμμάτων τότε).

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας περιλάμβανε εκδηλώσεις, όπως προβολή ταινίας ψυχολογικού ενδιαφέροντος, και κυρίως το πρώτο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας Κύπρου, αλλά και περαιτέρω συναντήσεις για ενημέρωση των φοιτητών τόσο για την Επιτροπή, αλλά και θέματα που αφορούσαν τους φοιτητές ψυχολογίας.

Η Επιτροπή, μέσα από την επαφή της με το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου, ενημερωνόταν και ενημέρωνε τους φοιτητές για όλες τις εξελίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων για την αλλαγή της Περί Επαγγελματιών Ψυχολόγων νομοθεσίας και μετέφερε στους επαγγελματίες ψυχολόγους τις απόψεις και ανησυχίες των φοιτητών για διάφορα θέματα.

Τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας το μηνιαίο ηλεκτρονικό έντυπο «Ήξερες ότι…» άρχισε να αποστέλλεται στα μέλη της Επιτροπής με ενδιαφέρουσες (ακόμη και διασκεδαστικές) πληροφορίες για έρευνες και συνέδρια. Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς έλαβε χώρα και το 2ο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας Κύπρου.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύστασης της Επιτροπής, η επαφή με την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, την EFPSA ήταν στενή. Το Οκτώβριο του 2006 η επιτροπή έλαβε μέρος στην πρώτη μικτή συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των Εθνικών Αντιπροσώπων της EFPSA στην Αθήνα με την ιδιότητα του παρατηρητή. Στη συνέχεια, στο ετήσιο συνέδριο της EFPSA που πραγματοποιήθηκε στο Turku της Φιλανδίας  (Μάιος, 2007) η επιτροπή γίνεται πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Εκ τότε, φοιτητές της Επιτροπής να εκπροσωπούν την Κύπρο σε κάθε ετήσια συνάντηση της EFPSA.

Η Eπιτροπή Φοιτητών Ψυχολογίας ήταν εξαρχής μια ομαδική προσπάθεια, η δουλειά μιας παρέας με όρεξη και διάθεση και κάπως έτσι ελπίζουμε να τη δούμε να συνεχίζει την πορεία της.

Η Επιτροπή είναι ένα εργαλείο, ένα μέσο, για να γίνουν πολλά πράγματα, ωραία πράγματα, για να ακουστεί η φωνή των φοιτητών Ψυχολογίας προς τα έξω, για να γνωριστούν οι φοιτητές ψυχολογίας όλων των επιπέδων και όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μεταξύ τους και για να γίνει η Κύπρος μέρος της Ευρωπαϊκής παρέας φοιτητών Ψυχολογίας.

22 Ιανουαρίου 2010

Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Μητρώου: 148
Ημ. Εγγραφής: 08/08/1980

Γίνε μέλος

Είσαι ψυχολόγος, ακαδημαϊκός ή φοιτητής του κλάδου;
Για ποιο λόγο να γίνεις μέλος μας;

Όραμα μας

είναι η ανάπτυξη, διαφύλαξη και διάδοση της επιστήμης της ψυχολογίας στη Κύπρο.