40 χρόνια Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει εορταστική εκδήλωση στις 26/9/20, σε μια βραδιά που θα αναπολήσει την ιστορία της ψυχολογίας την Κύπρο και θα αναδείξει το όραμα του Συνδέσμου για την εξάσκηση της επιστήμης της ψυχολογίας στο αύριο.


Ποιος είναι ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου;

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αποτελεί το επαγγελματικό σώμα των Κυπρίων ψυχολόγων και των Κυπρίων φοιτητών ψυχολογίας και ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου του 1980, πριν 40 χρόνια! Αρχικός στόχος του Συνδέσμου ήταν η ενημέρωση του κοινού για το επάγγελμα του ψυχολόγου, η προώθηση της ψυχικής υγείας στο σύνολο των πολιτών, η προώθηση πολιτικών σε θέματα σχετικά με το επάγγελμα και τις δραστηριότητες του ψυχολόγου και η ανάπτυξη και προαγωγή της επιστήμης της ψυχολογίας, μεταξύ άλλων.

Στην πολυετή του δράση, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου είχε ουσιαστική συνεισφορά στην νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του ψυχολόγου, στην ανάπτυξη κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας για επαγγελματίες ψυχολόγους σε καίριες δομές όπως οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και στη δημιουργία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, καθώς και στην προώθηση και εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας στην Κύπρο.

Η εγγραφή στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου προσφέρει πολύ-επίπεδη στήριξη με δικαίωμα συμμετοχής σε πληθώρα σεμιναρίων και εργαστηρίων, συμπερίληψη στη λίστα επαγγελματιών του συνδέσμου, τακτικά ενημερωτικά δελτία επαγγελματιών και φοιτητών, διετές συνέδριο φοιτητών αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις των ειδικοτήτων και κλάδων της ψυχολογίας.

Ο Σύνδεσμος έχει επίσης, σημαντικό ρόλο στην εκπροσώπηση των ψυχολόγων στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε άλλα συμβούλια του κράτους, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ψυχολόγων (EFPA), στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Φοιτητών Ψυχολογίας (EFPSA) αλλά και σε λοιπούς οργανισμούς.

Ποια η πρόσφατη συνεισφορά του συνδέσμου;

Τα τελευταία 10 χρόνια ο σύνδεσμος ανέπτυξε σημαντικές δράσεις περιλαμβάνοντας,
(1) Την υποστήριξη παρεμβατικών και προληπτικών κοινωφελών προγραμμάτων (πχ. ΚΕΝΘΕΑ)
(2) Την εμπλοκή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με εγχώρια και Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και οργανισμούς.
(3) Την συνεχή, σταθερή και επίμονη διαπραγμάτευση με το ΟΑΥ για την ένταξη των ειδικοτήτων στο ΓΕΣΥ με αποδεκτούς όρους.
(4) Τη διοργάνωση ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο.
(5) Την συνεχή εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα σε επίπεδο προάσπισης και προώθησης των δικαιωμάτων των παιδιών, των ψυχικά ασθενών, αλλά και του κοινού γενικότερα μέσα από συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις νομοσχεδίων σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και σε εθνικές στρατηγικές
(6) Την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τοπικούς φορείς (πχ., Μοναδικά Χαμόγελα, ΚΥΣΟΑ, Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, Παγκύπρια Σχολή Γονέων, κα) για την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών και ενεργούς συμμετοχής των μελών μας όπου εφαρμόζεται η επιστήμη της ψυχολογίας.

(7) Την ενεργή εμπλοκή στις προσπάθειες του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων για τη δημιουργία ενιαίου δεοντολογικού κώδικα για τους επαγγελματίες ψυχολόγους.

Το όραμα του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου ήταν και παραμένει η ανάπτυξη, η διαφύλαξη και η διάδοση της ψυχολογίας στην Κύπρο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις του Συνδέσμου, αλλά και τη συνεχή παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα και σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα στην ψυχική υγεία. Κύρια επιδίωξη μας τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσει και να ενδυναμωθεί η προσφορά της επιστήμης της ψυχολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου, ώστε κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει μια ζωή με ψυχολογικά εφόδια.  

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.