20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού «Ψυχολόγοι αναλάβετε δράση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου και EFPA: «Ας γιορτάσουμε τη δέσμευση των νέων να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους και να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω»

Η 20η Νοεμβρίου 2019 ορίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων τουΠαιδιού και αυτό το έτος είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς σηματοδοτεί τα 30 χρόνια από τη δημοσίευση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989). Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών είναι ύψιστης σημασίας για τον καθένα από εμάς καθώς, ένα παιδί που γνωρίζει τα δικαιώματα του, σέβεται και τα δικαιώματα των άλλων, προστατεύεται από τη βία, την παραμέληση και κάθε μορφής διάκριση ή κακοποίηση.

       Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, οι ζωές πολλών παιδιών έχουν μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Σύμφωνα με αναφορές της UNICEF, οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%. Το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών είναι σχεδόν το μισό από αυτό του 1990, ενώ 2.6 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν καθαρότερο πόσιμο νερό σήμερα, από ότι το 1990 (“Why it is important”, n.d). Παρόλα αυτά, τριάντα χρόνια αργότερα, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ σοβαρές και παγκόσμιες παραβιάσεις, ενώ συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων παιδιών.

       «Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (bullying)», αναφέρει η Χενριέτα Φορ, επικεφαλής της UNICEF («Έκθεση UNICEF», 2019).

       Η EFPA (European Federation of Psychologists’ Associations) απευθύνει έκκληση σε όλους τους ψυχολόγους να γιορτάσουν την δέσμευση των νεαρών ατόμων για προστασία των δικαιωμάτων και του μέλλοντος τους και να διασφαλίσουν ότι κανένα παιδί δεν μένει πίσω («no child is left behind»). Ψυχολόγοι οι οποίοι θα είναι ευαίσθητοι και καθοδηγούμενοι από ισχυρές ηθικές και προσωπικές αξίες, θα μπορέσουν να εμπλέξουν τις κοινότητές τους και τις τοπικές κοινωνίες στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας ευαίσθητης στα ανθρώπινα δικαιώματα (“World Children’ s Day: Psychologists take action”, 2019).

       Οι ψυχολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να οδηγήσουν στην αλλαγή για τα περιθωριοποιημένα και ευάλωτα παιδιά, μιλώντας υπέρ παντός δικαιώματος που καταπατάται και ενδέχεται να επηρεάζει τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών θα πρέπει να ξεκινά από όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πρακτική τους και στην υπεράσπιση της νομοθεσίας και της χάραξης πολιτικής.

       Κλείνοντας, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αποτελεί για όλους μας ένα κομβικό σημείο για να υποστηρίξουμε, να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών, μέσα από διάλογους και δράσεις που θα οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.

Η EFPA συγκεντρώνει 39 εθνικούς συνδέσμους ψυχολόγων στην Ευρώπη που εκπροσωπούν περίπου 300.000 ψυχολόγους. Παρέχει ένα φόρουμ για συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων που αφορούν ακαδημαϊκή κατάρτιση, εφαρμοσμένη ψυχολογία και έρευνα.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.