Σεμινάριο: “Το βίωμα της απώλειας στην οικογένεια και στο σχολείο”

Ο Κλάδος Σχολικής Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνα τα οποίο παρέχει στήριξη σε παιδιά και γονείς που βιώνουν σοβαρή ασθένεια ή θάνατο,  διοργανώνει διημερίδα εξειδικευμένης κατάρτισης με τίτλο «Το βίωμα της απώλειας στην οικογένεια και το σχολείο» με εισηγήτριες την κ. Εύη Μπιτσάκου και κ. Φαίδων Χατζή.

Σάββατο 07|03|2020 & Κυριακή 08|03|2020
10:00 – 15:00
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αγλαντζιά, Αίθουσα 001, ΧΩΔ 01

Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 07/03/2020 και την Κυριακή 08/03/2020 και υπολογίζεται να έχει συνολική διάρκεια 10 ώρες. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικοί ψυχολόγοι από εφαρμοσμένους κλάδους, όπως Σχολικής Ψυχολογίας, Κλινικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και φοιτητές αυτών των εφαρμοσμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Περιγραφή:
Στόχος της διημερίδας αποτελεί η παροχή βοήθειας σε όσους στηρίζουν παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν το θάνατο αγαπημένου προσώπου. Κατά την διημερίδα θα γίνει συζήτηση σε σχέση με την κατανόηση των αναμενόμενων και περίπλοκων αντιδράσεων θρήνου των παιδιών και εφήβων που βιώνουν την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Επίσης, θα συζητηθεί η συμβολή του ψυχολόγου στη στήριξη αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές συμβουλευτικής στο πένθος. Τέλος, θα αναπτυχθεί ο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού στις δύσκολες αυτές στιγμές των παιδιών και πώς αυτός μπορεί να ενδυναμωθεί από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι συμμετέχοντες μέσα από θεωρητικές παρουσιάσεις και αναλύσεις περιπτώσεις θα έχουν τη δυνατότητα:

  • να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση των αναγκών των παιδιών και εφήβων που βιώνουν απώλεια αγαπημένου προσώπου.
  • να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσα από αναλύσεις περιπτώσεων.
  • να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν παιδιά που θρηνούν και τις οικογένειές τους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται κοντά τους.

Εισηγητές:
Εύη Μπιτσάκου, Ψυχολόγος: ΒΑ από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Liverpool, ΜΑ από University of Durham και PhD από το University of Southampton στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία. Έχει εργασθεί ως Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Εργάστηκε, ως Ψυχολόγος στην Κοινωνική Υπηρεσία του ΤΕΙ Αθηνών και ως Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος για τρία χρόνια στη «Άρση», Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών. Από το 2008 εργάζεται στο συμβουλευτικό κέντρο της «Μέριμνας», Από το 2010 διδάσκει σε Προγράμματα Σπουδών Προπτυχιακού Επιπέδου στο τμήμα Ψυχολογίας του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου, καθώς και στο ICPS Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο οποίο εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Φαίδων Χατζής, Ψυχολόγος: ΒA από το Τμήμα Ψυχολογίας (ΦΠΨ) Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΑ στην Εργασιακή Ψυχολογία από University of Westminster και ΜΑ στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία από Tavistock Clinic-University of East London.  Εργάζεται ως Ψυχολόγος στην «Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Έφηβου» (ΕΨΥΠΕ). Έχει εργαστεί ως συντονιστής θεραπευτικών ομάδων στο Ψυχιατρικό τμήμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας. Από το 2009 εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής στο Διεπιστημονικό κέντρο Αθήνας (ΔΕΚΑ) με παιδία που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Επίσης εργάζεται στο συμβουλευτικό κέντρο της Μέριμνας . Από το 2010 διδάσκει στο Πρόγραμμα Σπουδών Προπτυχιακού Επιπέδου στο τμήμα Ψυχολογίας του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό γραφείο στο οποίο εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, γονείς και εφήβους.

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο:

  • Εφαρμοσμένους Ειδικούς Ψυχολόγους
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές εφαρμοσμένων προγραμμάτων Ψυχολογίας

Συμμετοχή: Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξειδικευμένες καταρτίσεις ανέρχεται στα 30 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την πρακτική εφαρμογή και σχετική βιβλιογραφία, ενώ με την ολοκλήρωση των καταρτίσεων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

Χώρος: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αγλαντζιά, Αίθουσα 001, ΧΩΔ 01

Κόστος:
Μέλη του ΣΨΚ: 100 ευρώ
Μη μέλη του ΣΨΚ**: 170 ευρώ

** Για όσα μη μέλη, θα ήθελαν να εγγραφούν στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου, η καταληκτική ημερομηνία για παραλαβή της αίτησης είναι 28|2|2020. Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη αίτηση δεν θα γίνει δεκτή για τους σκοπούς του εργαστηρίου. Επωφεληθείτε με 10% έκπτωση στα τέλη εγγραφής/ανανέωσης μέχρι τέλη Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.**

Στην τιμή περιλαμβάνεται καφές και ελαφριά σνακ. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

Αίτηση (και οδηγίες εγγραφής):

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 07|03|2020
9:30πμ-10:00πμ Προσέλευση – Εγγραφές
10:00πμ-12:20μμ Εισαγωγικά σχόλια γύρω από το πένθος παιδιών και εφήβων – Κατανόηση του θανάτου, αναμενόμενες αντιδράσεις και περιπλοκή θρήνου.  
12:20μμ-12:40μμ Διάλειμμα
12:40μμ-15:00μμ Στήριξη παιδιών και εφήβων που βιώνουν απώλεια.Ανάλυση περίπτωσης
Κυριακή,
08|03|2020
10:00 πμ – 12:15μμ Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο θρήνο αγαπημένου προσώπου ενός μαθητήΣτηρίζοντας τον εκπαιδευτικό.
12:15μμ-12:35μμ Διάλειμμα
12:35μμ-14:30μμ Ανάλυση περίπτωσης και Κλείσιμο σεμιναρίου.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.