Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: «Όταν τα παιδιά μιλούν σαν ηγέτες»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ζούμε στην εποχή που ακούμε σοφά λόγια από το στόμα παιδιών που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη και εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις, όπως η Γκρέτα Τούνμπερκ, η οποία παρεμπιπτόντως είναι παιδί με αυτισμό. Ένα παιδί που υπό άλλες περιπτώσεις δεν θα είχε ίσως την ευκαιρία να μοιραστεί τις ιδέες του, να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους να αναλάβουν δράση, γιατί θα ήταν παραγκωνισμένο σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσφέρει.

Τα παιδιά χρειάζονται ενήλικες γύρω τους οι οποίοι να μπορούν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Πώς να πειστεί το παιδί να προστατευτεί τηρώντας τα μέτρα για την πανδημία όταν οι ενήλικες μιας χώρας δεν ακολουθούν τις υποδείξεις; Πώς να πειστεί ένα παιδί να μην είναι ρατσιστής όταν βλέπει τους οικείους του ενήλικες να ασκούν υπερβολική βία σε ένα διαφορετικό άνθρωπο;

Τα παιδιά όμως αποδεικνύονται κάθε μέρα και πιο ανθεκτικά στις δυσκολίες, ξεπερνούν τα εμπόδια με ευκολότερο τρόπο από ότι νομίζουμε, ανακαλύπτουν ψυχικά αποθέματα τα οποία τα βοηθούν να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες κρίσεις, όπως έκαναν και πρόσφατα. Πολλές φορές μάλιστα μας δείχνουν τι πρέπει να κάνουμε όταν πλησιάζουν ένα παιδί για να παίξουν, ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης του ή του πώς μοιάζει. Αυτό που χρειάζονται λοιπόν από τους ενήλικες στη ζωή τους είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν όλο και περισσότερα από αυτά τα ψυχικά αποθέματα, να λαμβάνουν ερεθίσματα με μηνύματα κατά του ρατσισμού, κατά της βίας, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, υπέρ της υπεράσπισης όχι μόνο των δικών τους δικαιωμάτων, αλλά και του δικαιώματος όποιου καταπατάται. Ας διδάξουμε στα παιδιά ενσυναίσθηση, πώς είναι να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου και να αναγνωρίσεις πώς μπορεί να νιώθει σε αυτή τη θέση.  

Αυτή τη χρονιά ας γιορτάσουμε την ημέρα του παιδιού ακολουθώντας το παράδειγμα τους και ας εμπνευστούμε από τις πράξεις τους. Ας αναλάβουμε δράση για να «χτίσουμε» μαζί τους ένα κόσμο χωρίς προκαταλήψεις και να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει ίση μεταχείριση.

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.