Ημερίδα: “Το Τραύμα του Ορίου”

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ) και η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΚΕΨΨ) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα:

“Το Τραύμα του Ορίου”

12 Οκτωβρίου 2019, 8:15-17:30

Αμφιθέατρο UNESCO, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περιγραφή: Στόχος της ημερίδας είναι να προσεγγίσει τη σύναψη μεταξύ δυο βασικών ψυχαναλυτικών εννοιών: του τραύματος και του ορίου. Η έννοια του ψυχικού τραύματος στη ψυχαναλυτική θεωρία λειτουργεί ως μεταφορά της έννοιας του σωματικού τραύματος. Όπως το σωματικό τραύμα διακόπτει το συνεχές όριο του δέρματος (δηλ. το περίβλημα του σώματος), έτσι και το ψυχικό τραύμα διακόπτει το συνεχές του προστατευτικού περιβλήματος-ορίου του ψυχισμού.

Το πρώιμο ψυχικό τραύμα, από μία άποψη, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εσωτερίκευσης ενός αλεξιερεθιστικού ψυχικού περιβάλλοντος, το οποίο, προσφερόμενο από τη μητρική λειτουργία, συνιστά ένα λειτουργικό όριο ανάμεσα στο εντός και στο εκτός του ψυχισμού. Από την άλλη, η ανακάλυψη του ορίου μεταξύ του Εγώ και του Άλλου διακόπτει την απατηλή παντοδυναμία του ανθρώπινου βρέφους που παρέχει η πρωταρχική συμβιωτική ένωση με τη μητέρα, μια ένωση που το βρέφος καλείται να απωλέσει προκειμένου να διαφοροποιηθεί και να βγει στον κόσμο των άλλων.

Πώς μπορούμε συνεπώς να σκεφτούμε το τραύμα που υφίσταται το ίδιο το προστατευτικό περίβλημα-όριο, καθώς και τα επακόλουθά του, για ολόκληρο τον ψυχισμό του υποκειμένου, τον ψυχισμό μιας ομάδας, μιας κοινωνίας; Η πραγματοποίηση αυτής της Ημερίδας στη Λευκωσία, αποκτά και ένα άλλο, συμβολικό επίπεδο: Η Κύπρος υπήρξε ανέκαθεν ένας πολυσήμαντος χώρος-όριο, ο οποίος υφίσταται μια μακρά σειρά τραυματισμών τόσο για την ίδια και τους κατοίκους της, όσο και για ό,τι η Κύπρος εκπροσωπεί για τον καθένα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΨΕ: www.psychoanalysis.gr
ΚΕΨΨ: www.cappcy.org

Εγγραφή στην ημερίδα, εδώ

Κόστος εγγραφής:
• 50 ευρώ για επαγγελματίες
• 20 ευρώ για φοιτητές/εκπαιδευόμενους

Πληρωμές μέσω της CDB BANK στο λογαριασμό 101010002457027, IBAN CY03 0140 0101 0101 0245 7027, SWIFT BIC:CYDBCY2N

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.