Ανακοίνωση: “Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ”

Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου, 2023

Ως κοινότητα επαγγελματιών ψυχικής υγείας γνωρίζουμε την επίδραση του εκφοβισμού στο άτομο, ειδικότερα όταν προέρχεται από ευάλωτες ομάδες όπως η ΛΟΑΤΚΙ+. Ως Σύνδεσμος καταδικάζουμε τις αποτρόπαιες πράξεις ομάδας κουκουλοφόρων χθες στο ΤΕΠΑΚ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής δράσης της AcceptCY που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Η επιστημονική γνώση αναφέρει ότι η εμφάνιση, η αναγνώριση και η έκφραση της σεξουαλικότητας του ατόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξού και η ψυχιατρική και ψυχολογική κοινότητα έχει απορρίψει την συμπερίληψη της ομοφυλοφιλίας ως ψυχική νόσο στο διαγνωστικό σύστημα της από το 1973!

Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανς (ΛΟΑΤ) άτομα είναι υγιή άτομα που έχουν σημαντικές σχέσεις και συμβάλλουν σημαντικά στο οικείο και ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Παρόλα αυτά, καλούνται να διαχειριστούν προκαταλήψεις, διακρίσεις και επεισόδια βίας, όπως το χθεσινό, σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Αυτή η περιθωριοποίηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία – ψυχική και σωματική. Ειδικότερα, έρευνες έχουν δείξει ότι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα οδηγούνται σε απομόνωση λόγω φόβου, απειλών, ή και καταστροφής αντικειμένων τους και ότι αποτέλεσμα της απομόνωσης τους περιλαμβάνει υψηλότερα ποσοστά συναισθηματκής δυσφορίας, απόπειρων αυτοκτονίας, αυξανόμενων επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και χρήσης ουσιών.

Λόγω αυτή της πραγματικότητας, είναι σημαντικό η κοινωνία να είναι ανοικτή, δεκτική, και να επιδεικνύει σεβασμό προς όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ώστε να νιώθουν ασφάλεια. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι «Οι λανθασμένες και ξεπερασμένες απόψεις προς τους ΛΟΑΤ θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματά τους». Ευρήματα έκθεσης του Οργανισμού σε 19 χώρες-κράτη μέλη αναφέρει αρνητικές απόψεις κατά των ΛΟΑΤ ατόμων στην κοινωνία, μεταξύ και των επαγγελματικών ομάδων και των φορέων χάραξης πολιτικής που παρακωλύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους. Προς αυτή την κατεύθυνση, χαιρετίζουμε τις τοποθετήσεις της Αστυνομίας Κύπρου και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κας Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι οι όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει σε νομικό πλαίσιο τα τελευταία χρόνια δεν έχουν οδηγήσει σε εξάλειψη ομοφοβικών φαινομένων.

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η διαφορετικότητα των ανθρώπων θα είναι αποδεκτές και θα εκτιμώνται από όλη την κοινωνία.

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.