«Ένταξη παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση: Ένα παράδειγμα και μια ιστορία»

3η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην της Μερόπης Καψάλη
Θέμα: «Ένταξη παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση:
Ένα παράδειγμα και μια ιστορία»

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018
18:30 – 20:00
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αιθουσα: Newton Amphitheater

Περιγραφή:

Ο Κλάδος Σχολικής Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου σας προσκαλεί στη διάλεξη που διοργανώνει για να τιμήσει την προσφορά και το έργο της Μερόπης Καψάλη, Ανώτερης Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και μέλους του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου. Η  εκδήλωση πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στα πλαίσια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τη Σχολική Ψυχολογία, η οποία είναι 11-16 Νοεμβρίου 2018.

Η φετινή διάλεξη θα έχει ως θέμα την ένταξη των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση. Γνώμονάς μας για ακόμα μια χρονιά είναι η κοινωνική ευθύνη και η συμβολή της ψυχολογικής γνώσης στα κοινά, αντικατοπρίζοντας  έτσι το έργο που άφησε πίσω η Μερόπη.

Ομιλητές:

Αντρέας Χριστοδούλου, εκπαιδευτικός, Inclusion Officer

Τίτλος ομιλίας: «Το παράδειγμα ενός σχολείου πλήρους σχολικής ένταξης: Προκλήσεις και βέλτιστες πρακτικές».

Ένα ταξίδι που ξεκινάει από μία απορία 11 χρόνια πριν, σε έναν καταυλισμό των Ρομά, περνάει μέσα από πολλές αντιξοότητες της καθημερινότητας δυσκολίες, φόβους γονέων, αλλά και υπευθύνων, αρνήσεις γονέων αλλά και δασκάλων και καταλήγει στην πραγματοποίηση ενός ονείρου. Σίγουρα όχι μόνο δικού μου αλλά πολλών γονέων τυπικών και μη τυπικών παιδιών δασκάλων αλλά και ερευνητών, όπου θεωρείται ακόμα και σήμερα ουτοπία. Ένα όνειρο το οποίο όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Ιθάκη αλλά ως ένα ακόμα σκαλοπάτι για μια εκπαίδευση που απευθύνεται σε όλους, που κοιτάει τις δυνατότητες του κάθε παιδιού και όχι την ύλη που πρέπει να καλυφτεί, που κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως άτομο ξεχωριστό που μπορεί να προσφέρει στο σύνολο. Για μια εκπαίδευση όπου το διαφορετικό γίνεται μέρος του συνόλου, όχι μόνο υπάρχει, αλλά εντάσσεται. Γιατί το μυαλό του ανθρώπου είναι το πιο θαυμαστό πράγμα στον κόσμο, αφού εάν μια απορία μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα τότε ένα παιδικό μυαλό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο που ζούμε.

Γιατί η αλλαγή πάντα ξεκινάει από ένα παιδί, μία τάξη, ένα σχολείο τη φορά.

Βασιλεία Γεωργίου, Μαθήτρια Γ’ Λυκείου

Τίτλος ομιλίας: «Εγώ εμπιστεύομαι την δύναμη σου και εσύ αμφισβητείς τα φτερά μου»

Το πουλί για να πετάξει χρειάζεται πάντα δυο φτερά. Την οικογένεια με τους γονείς και το σχολείο με τους δασκάλους. Και μιλώντας για το σχολείο, η γνώση από μονη της δεν είναι αρκετή. Το σχολείο οφείλει να παραδώσει σωστούς ανθρώπους, με ήθος και αξίες, που να γνωρίζουν ότι είμαστε ίσοι μέσα στην διαφορετικότητα μας.

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Στο ευρύ κοινο
  • Σε όλους του επαγγελματίες που ασχολούνται με τα παιδιά και τους εφηβους

Κόστος: Η διάλεξη προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ

Συντονιστική Επιτροπή Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας
Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.