Ο Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Νεάπολις διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Ασυνήθιστες εμπειρίες ψύχωσης και ψυχολογικές θεραπείες: Η ανθρωπιστική προσέγγιση», με εισηγήτρια την Δρ Λίνα Ευθυβούλου.Το σεμινάριο στηρίζει το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 05/06/2021 η ώρα 10:00 και υπολογίζεται να έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν επαγγελματίες Ψυχολόγοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές εφαρμοσμένων προγραμμάτων ψυχολογίας.

Περιγραφή:
Το σεμινάριο απευθύνεται  σε όλους τους επαγγελματίες ψυχολόγους ή μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας που εργάζονται ή δύναται να εργαστούν με άτομα που έχουν βιώσει ψύχωση. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισάγει μια ανθρωπιστική  και συμπονετική  προσέγγιση στο επάγγελμα όσον αφορά την κατανόηση και αντιμετώπιση της φύσης της ψύχωσης. Βάσει των Γνωσιακών μοντέλων και της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης (CBT) θα παρουσιαστούν θεραπευτικές παρεμβάσεις και τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία για ψύχωση.
Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα κατανοηθούν οι βιωμένες εμπειρίες ψύχωσης όπως  ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες και πως αυτές δύναται να επηρεαστούν από βιολογικούς, κοινωνικούς και τους ψυχολογικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η κριτική άποψη της παραδοσιακής ψυχιατρικής, και θα ενθαρρυνθεί μια συζήτηση αποστασιοποίησης από τις προκαταλήψεις και η υιοθέτηση μιας πιο ανοιχτής στάσης που δεν είναι εστιασμένη μόνο σε «συμπτώματα» ή/και στην «διάγνωση» ή «ασθένεια» αλλά που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο βίωμα. 
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, θα εισαχθούν οι βασικές έννοιες και δεξιότητες της CBT για άτομα που βιώνουν εμπειρίες ψύχωσης. Επίσης θα παρουσιαστεί Γνωσιακό Μοντέλο Διατύπωσης Περίπτωσης για κατανόηση περιστατικού μέσα από την Γνωσιακή προσέγγιση. Θα εξεταστούν επίσης σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και τεχνικές, ιδίως εκείνες που καλύπτονται από την CBT για ψύχωση.
Τέλος, καθότι η μετάβαση από την αντικειμενικότητα στην υποκειμενικότητα έχει οδηγήσει στην έννοια της ευημερίας να γίνει βασική αρχή στην ψυχική υγεία, θα διερευνηθεί και κατανοηθεί η πιο πρόσφατη έννοια της βελτίωσης της ευημερίας σε άτομα με ψύχωση. Το «Dynamic framework of well-being» αναφέρεται ως μια διαδικασία στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση του εαυτού για την εξεύρεση καλύτερης ισορροπίας με ή χωρίς την ψύχωση.

Οι συμμετέχοντες μέσα από αναφορές στο θεωρητικό υπόβαθρο της ψύχωσης και στην Γνωσιακή προσέγγιση συνδυασμένη με δεξιότητες της Ανθρωπιστικής προσέγγισης θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν:

 • Τι είναι η «ψύχωση»
 • Ποιες είναι οι βιωμένες ασυνήθιστες εμπειρίες  και πως επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων
 • Ποιες είναι οι διαστάσεις της ψύχωσης και αιτίες.
 • Πως οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να συνδέονται με την ψύχωση 
 • Την ψυχολογία της «ψύχωσης» 
 • Τις θετικές πτυχές της ψύχωσης και πνευματικότητα
 • Πως πραγματοποιείται η Διατύπωση Περίπτωσης (Γνωσιακό Μοντέλο) για ψύχωση
 • Τις βασικές αρχές και εφαρμογή της γνωσιακής- συμπεριφοριστικής προσέγγισης για ψύχωση με δεξιότητες της Ανθρωπιστικής προσέγγισης.
 • To Δυναμικό Πλαίσιο Ευεξίας «Dynamic framework of well-being».

Εισηγήτρια: Δρ Λίνα Ευθυβούλου. Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Η Δρ Λίνα Ευθυβούλου είναι εγγεγραμμένη Chartered Counselling Psychologist και διατηρεί καθήκοντα Λέκτορα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Επόπτη στο Τμήμα Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. H Δρ. Ευθυβούλου ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές στο Professional Doctorate Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο University of Manchester και τα τελευταία έξι χρόνια εργάστηκε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στο NHS Greater Manchester Hospital και στο Νοσοκομείο Priory Royal Cheadle στο Μάντσεστερ, σε ψυχιατρικό θάλαμο ενηλίκων. Στην Κύπρο εργάστηκε στις ψυχιατρικές υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Τμήμα Υγείας (SNE), στις Κεντρικές Φυλακές και σε κέντρα εξαρτήσεων. Επίσης παρέχει ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες ιδιωτικά και ως κλινικός επόπτης εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φοιτητές ψυχολογίας. Η διδακτορική της διατριβή σχετίζεται με τις εμπειρίες της ψύχωσης που διερευνήθηκαν μέσω αφηγήσεων πρώτου προσώπου και επιπτώσεις στην κλινική πρακτική Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι υποκειμενικές εμπειρίες ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές, όπως εμπειρίες σχιζοφρένειας, ψύχωσης, τραύματος, μετατραυματικής ανάπτυξης, διαγενεακό τραύμα, και πνευματικότητα.

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο:

 • Επαγγελματίες Ειδικούς Ψυχολόγους
 • Μεταπτυχιακούς φοιτητές εφαρμοσμένων προγραμμάτων Ψυχολογίας

Συμμετοχή: Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

Χώρος: Zoom (θα σταλεί σχετικός σύνδεσμος στα άτομα που θα εγγραφούν)

Κόστος:

Μέλη του ΣΨΚ:
Τακτικά μέλη – 55 ευρώ
Μη τακτικά μέλη – 25 ευρώ

Μη μέλη του ΣΨΚ**:
Επαγγελματίες Ψυχολόγοι – 70 ευρώ
Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Ψυχολογίας – 40 ευρώ

** Για όσα μη μέλη του ΣΨΚ θα ήθελαν να εγγραφούν στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου, η καταληκτική ημερομηνία για παραλαβή της αίτησης είναι 30|05|2021. Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη αίτηση δεν θα γίνει δεκτή για τους σκοπούς του εργαστηρίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές μπορείτε να βρείτε εδώ **

Βρείτε την Αίτηση για το σεμινάριο εδώ.
Καταληκτική ημερομηνία: 30|05|2021

***** NEA ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/05/2021*********

Πρόγραμμα 

Σάββατο, 05/06/2021
10:00-11:30Τι είναι η «ψύχωση».Βιωμένες ασυνήθιστες εμπειρίες και πως επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.Διαστάσεις της ψύχωσης και αιτίες.Τραυματικές εμπειρίες και σύνδεση με την ψύχωση. Η ψυχολογία της «ψύχωσης». 
11:30-11:45Διάλειμμα
11:45-13:00Οι θετικές πτυχές της ψύχωσης και πνευματικότητας.Διατύπωση περίπτωσης (Γνωσιακό Μοντέλο) για ψύχωσηΒασικές αρχές & εφαρμογή της CBT προσέγγισης για ψύχωση με δεξιότητες της Ανθρωπιστικής προσέγγισης.Δυναμικό Πλαίσιο Ευεξίας «Dynamic framework of well-being».