ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ #BeActive: «ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Περπατώ, ασκούμαι και μαθαίνω το βουνό»

Η ορεινή πεζοπορία ή, απλά, το περπάτημα στο βουνό, είναι μια δραστηριότητα που τα πλείστα άτομα (οικογένειες με παιδιά, νεαρά άτομα και ενήλικες) μπορούν να κάνουν. Συμβάλλει σημαντικά στη φυσική και ψυχική κατάσταση και στην ευεξία των ατόμων, ενεργοποιώντας όλο το σώμα και τις αισθήσεις.

Σκοπός της δράσης μας στα πλαίσια του #BeActive είναι με μια επιλεγμένη διαδρομή να φέρουμε άτομα όλων των ηλικιών σε επαφή με τη φύση για να γνωρίσουν τα πολλαπλά οφέλη της ορεινής πεζοπορίας τα οποία μεταξύ άλλων είναι η σωματική άσκηση, η ψυχική χαλάρωση, η σφαιρική βιωματική γνώση της περιοχής και η κοινωνικοποίηση μεταξύ των μελών της ομάδας. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, ως διαχειριστικός φορέας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Τροόδους*, οργανώνουν μια εύκολη πορεία για όλους κοντά στο μονοπάτι της φύσης «Περσεφόνη» στο Τρόοδος.

Η δράση θα αρχίσει από το χώρο στάθμευσης της Πλατείας Τροόδους στις 9:30 με μια μικρή εισαγωγή για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Τροόδους από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και ζέσταμα από τη Μαρίνα Νικηφόρου (Εκπαιδεύτρια Πιλάτες) και θα τελειώσει στον ίδιο χώρο στις 13:00 περίπου. Facebook σελίδα.

Είναι μια πορεία που πιστεύουμε θα εντυπωσιάσει, θα αφήσει στη μνήμη εικόνες ανεπανάληπτες και νέους οπαδούς του «νους υγιής εν σώματι υγιές» μέσω της φυσικής άσκησης και της βιωματικής γνώσης της περιοχής με τη βοήθεια των λειτουργών του Γεωπάρκου Τροόδους. Ο καθένας θα μπορεί να απολαύσει την ομορφιά του βουνού, που αρχίζει εκεί που τελειώνουν οι δρόμοι της Κύπρου μας.

Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι ο χώρος στάθμευσης της πλατείας Τροόδους.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

• Κατά τη διάρκεια της πορείας ο καθένας θα πρέπει να έχει μαζί του τουλάχιστον 1.5 λίτρα νερό.
• Τα παπούτσια να είναι τουλάχιστον αθλητικά και κατά προτίμηση να προφυλάσσουν τον αστράγαλο.
• Ελαφρύ φαγητό.
• Αντιηλιακό.
• Καπέλο.
• Κινητό τηλέφωνο (φορτισμένο).
• Χαρτί υγείας.
• Προσωπικό φαρμακείο.
• Σακουλάκι για ακαθαρσίες.

Βασικοί κανόνες/ οδηγίες συμμετοχής:

• Να μην περπατάτε μπροστά από τον Υπεύθυνο / Συντονιστή πορείας.
• Να έχετε οπτική επαφή με το μπροστινό σας.
• Να μη μένετε πίσω από την υπόλοιπη ομάδα.
• Οι μεταφέρετε τα σκουπίδια σας (φλούδες από φρούτα, χαρτιά κ.α.) και να μην τα αφήνετε στη φύση.

ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΑΣ.

*Γεωπάρκο Τροόδους:

Η γένεση της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γένεση και ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, που ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου και συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη μας γενικότερα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι της Κύπρου και οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υποψιασθούν, ότι η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης. Με άλλα λόγια, ένα οφιολιθικό σύμπλεγμα,που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Γεωπάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου και η έκτασή του ανέρχεται γύρω στα 137.000 εκτάρια ή 1.147 km2 και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους και το 15% της συνολικής έκτασης της Κύπρου. Εκτείνεται στα ανατολικά (βλέπε Χάρτη 1), από τα χωριά Μιτσερό, Αγιά Μαρίνα και Ποτάμι, στα βόρεια από τα Κατύδατα μέχρι τον Κάμπο της Τσακκίστρας, στα δυτικά μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας και το Βουνί της Παναγιάς και στα νότια και νοτιοδυτικά από τα Βρέτσια, Άγιο Νικόλαο, Μανδριά, Παπούτσα και Άγιο Επιφάνειο.

Διοικητικά εμπίπτει σε τρεις επαρχίες,της Λευκωσίας, Πάφου και Λεμεσού και καλύπτει την υψομετρική ζώνη από 300m έως τη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου τη Χιονίστρα με υψόμετρο 1952m. Περιλαμβάνει 110 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 25000 κατοίκων. Ο χώρος του συνδυάζει τη συναρπαστική τoπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τρόοδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς και τα τυπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.

Το 2015 εντάχθηκε επίσημα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ενώ διαχειριστικός φορέας του Γεωπάρκου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.

—————————–

Description in English:

ACTION FOR EUROPEAN WEEK OF SPORTS #BeActive

“Mountain Hiking: Walking, exercising and learning the mountain”

Mountain hiking or simply hiking in the mountains is an activity that most people (families with children, young people and adults) can do. It contributes significantly to the physical and mental state and well-being of individuals, energizing the whole body and the senses.

The purpose of our #BeActive action is to bring people of all ages in touch with nature, in order to experience the many benefits of mountain hiking, including physical activity, mental relaxation, knowledge of the area and socialization among team members.

The action will begin at 9:30 pm at the Troodos Square parking area with a brief introduction to the UNESCO Troodos World Geopark by the Troodos Development Company and with warming up exercises from Marina Nikiforou (Pilates Trainer) and will end at approximately 13:00.

It is a course we believe will impress, leaving in memory unparalleled and new followers of the “healthy mind in a healthy body” through physical exercise and experiential knowledge of the area with the help of Troodos Geopark officials. Everyone will be able to enjoy the beauty of the mountain, which begins where the roads of our Cyprus end.