Νέο διαδικτυακό εργαλείο συμβουλεύει τους ανθρώπους για τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον Covid-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, με συμμετοχή ερευνητών από την Κύπρο, ανέπτυξε το εργαλείο “Your COVID-19 Risk” το οποίο βοηθά να υπολογισθεί το «επιπρόσθετο ρίσκο» στο οποίο μπορεί να εκθέσει κάποιος τον εαυτό του-και όσους βρίσκονται γύρω του- της πρόσληψης και της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Μια διεθνής ομάδα από περισσότερους από 150 εμπειρογνώμονες από 35 χώρες, με επικεφαλής από το Academy of Behavior Change (ABC) της Ολλανδίας και με τη συμμετοχή του ερευνητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλους του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και Εθνικό Αντιπρόσωπο στο European Health Psychology Society Δρ. Άγγελου Κασσιανού, συνεργάστηκε για να αναπτύξει ένα διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να υπολογίζουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να διαδώσουν τον ιό. Πρόκειται για το διαδικτυακό εργαλείο με την ονομασία “Your COVID-19 Risk” το οποίο βοηθάει να υπολογίσουν οι άνθρωποι το “επιπρόσθετο ρίσκο” στο οποίο μπορεί να εκθέσουν τον εαυτό τους-και όσους βρίσκονται γύρω τους- της πρόσληψης και της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Το εργαλείο δεν συμπεριλαμβάνει ρίσκο το οποίο έχει να κάνει με υποκείμενα συμπτώματα ασθενειών

Μέχρι στιγμής, οι υφιστάμενες πρωτοβουλίες δεν παρέχουν ακόμα λεπτομερή εικόνα για το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι μερικές φορές αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για διατήρηση αποστάσεων. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες απαιτούνται για την επίτευξη αλλαγής συμπεριφοράς.

Τα μοντέλα και οι θεωρίες της επιστήμης της συμπεριφοράς χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εργαλείου. Το εργαλείο βασίζεται σε σημαντικούς συμπεριφορικούς παράγοντες ρίσκου σχετικά με την πρόσληψη και την μετάδοση του ιού δημοσιευμένα σε επιστημονικά άρθρα από την μέρα που ο κορωνοϊός COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019. Φεύγουμε από το σπίτι μας για οικογενειακές επισκέψεις; Υπό ποιες συνθήκες δεν θα το κάναμε πλέον; Κρατάμε πάντα απόσταση 2 μέτρων; Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά; Και πώς το κάνουμε ακριβώς; Αφού απαντήσουμε κάποιες ερωτήσεις ακολουθεί η «εκτίμηση κινδύνου» και η «αξιολόγηση ασφάλειας». Το πρώτο είναι μια οπτικοποίηση του ρίσκου, από την οποία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για παράδειγμα έχουμε 50% πιθανότητα να προσβληθούμε από τον ιό βάσει της συμπεριφοράς μας. Η δεύτερη παράγραφος εξηγεί τι κάνουμε ήδη που είναι «εξαιρετικό» και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. «Είναι δύσκολο να μην βλέπεις φίλους και συγγενείς, αλλά είναι συνετό να το αποφεύγεις τώρα. Κράτα γερά. δεν θα διαρκέσει για πάντα!» Με βάση τον κίνδυνο τους, οι χρήστες λαμβάνουν μια σύσταση για να υποστηρίξουν την απαιτούμενη αλλαγή συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Η ομάδα που διαχειρίζεται το εργαλείο Your COVID-19 Risk θα συγκρίνει τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο παρέχοντας συμβουλές σε κυβερνήσεις και τις υγειονομικές υπηρεσίες σχετικά με τα καλύτερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιφέρειά τους. Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το εργαλείο, τόσο καλύτερη είναι η συμβουλή. Αυτό θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές υπηρεσίες να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα μηνύματά τους στο ευρύ κοινό.

Το εργαλείο έχει μεταφραστεί και είναι διαθέσιμο σε 29 γλώσσες για να διασφαλιστεί ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής γλώσσας και βρίσκεται  εδώ και στην ακόλουθη ιστοσελίδα Your Covid-19 Risk :  https://your-covid-19-risk.com/?lang=el

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο στην Κύπρο, Δρ. Άγγελο Κασσιανό, στο Ηλεκτρ. Ταχυδρ.: Cyprus@your-covid-19-risk.com ή kassianos.angelos@ucy.ac.cy 

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.