ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΨΚ: COVID-19 και Παροχή Ψυχολογικών Υπηρεσιών με βάση τα νέα μέτρα στις 23 Μαρτίου 2020

Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2020

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας του κοινού και μετά από επικοινωνία μας με τα αρμόδια σώματα της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσουμε την έγκυρη ενημέρωση των μελών μας, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας των ψυχολόγων, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου ενημερώνει ότι οι εργασίες των ψυχολόγων δεν εμπίπτουν στις υπηρεσίες που αναστέλλονται. Συνεπώς, συνεχίζουν να υφίστανται τα μέτρα που εισηγηθήκαμε μέσω της ανακοίνωσης μας στις 15/03/2020 (δείτε την Ανακοίνωση του ΣΨΚ εδώ).

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών, αλλά και τα μέτρα αυτοπροστασίας ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους όπως:

  • Να εκτιμήσουν με γνώμονα την προστασία των εξυπηρετούμενων τους πότε η διευθέτηση κατ’ ιδίαν συναντήσεων είναι απολύτως αναγκαία. Αν κριθεί ότι δεν είναι απολύτως αναγκαία, συστήνεται η παροχή των υπηρεσιών να γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων, όπου είναι δυνατόν.  
  • Να λάβουν υπόψη ότι με τα νέα μέτρα ο κάθε πολίτης για μετακίνηση που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες του Εντύπου Β (για κατ’ εξαίρεση διακίνησης πολιτών βρείτε το εδώ) θα πρέπει να δηλώνει το σκοπό της μετακίνησης του, συνεπώς αυτό πιθανώς να επηρεάζει την τήρηση της εχεμύθειας. Άρα, ενθαρρύνεται ο κάθε επαγγελματίας να συζητήσει με τον πελάτη του τα νέα αυτά δεδομένα και αν θα συνεχίσει η λήψη υπηρεσιών στο γραφείο του ψυχολόγου.

Ως ΣΨΚ, και δεδομένου ότι η ανακοίνωση και το έντυπο δεν καθιστούν σαφές ότι δύναται η επίσκεψη σε γραφείο επαγγελματία υγείας, έχουμε προβεί με σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για τροποποίηση του εντύπου, ώστε να διευκολυνθούν οι λήπτες υπηρεσιών.   Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους μετάδοσης του ιού μέσω αντικειμένων, ενθαρρύνεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων όπως χρήση εξοπλισμού που να μπορεί να καθαριστεί κατάλληλα και εύκολα (π.χ. πλαστική καρέκλα αντί υφασμάτινη).

Τέλος ανακοίνωσης.

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.